The ancient Egyptians knew the value of natural products to care for the skin. They incorporated many locally sourced substances such as bullock’s bile; whipped ostrich eggs and olive oil to create their pharmacopeia of skin care potions. With the increasing popularity of organic foods and naturally occurring ingredients, many skin care manufacturers have begun to label their products as such. Yet, the FDA has no definition for the word “natural”.
Whether these ingredients are: Argan oil, derived from the fruit of a tree that grows in Morocco, or vitamin E-rich oil, or even extracts from licorice, mulberries or from citrus fruits like grapefruit and limes the cosmetic and skin-care industry is incorporating them into new products for the consumer.
The Sixth Annual CDR Skin Workshop will focus on the developments in the natural skin care arena and allow attendees an opportunity to meet with researchers who are at the cutting edge of this developing field. Please join us to hear how each of our presenters views the current state of the art of natural ingredients used in consumer products.
8:30- 9:00 a.m. (30 mins)- Registration and Coffee
9:00- 9:15 a.m. (15 mins)- Welcome- Bozena Michniak-Kohn. Ph.D (Rutgers-- CDR)
9:15- 10:15 a.m. (60 mins)- Plenary Speaker: Miri Seiberg, Ph.D (Seiberg Consulting) - “Natural Products And The Skin: An overview”
10:15- 10:30 a.m. (15 mins)- Coffee break
10:30- 11:15 a.m. (45 mins)- Khalid Mahmood, Ph.D. ( J & J) - “Natural Fats and Oils used in Cosmetics”
11:15- 12:00 p.m. (45 mins)- Michael Koganov, Sc.D., Ph.D. (Akzo Nobel) - “Unlocking The Potential Of Living Plants For Skin Health With Novel Technology”
12:00- 1:00 p.m. (60 mins)- Lunch & Exhibitors
1:00 p.m. - 1:45 p.m. (45 mins)- Chia Wen Chen, M.S. (Estee Lauder) - “Beyond Licorice and Vitamin C, What Do We Have For Reduction of Pigmentation”
1:45- 2:30 p.m. (45 mins)- Joel Gordon, Ph.D.(Signum Biosciences, Inc. ) - “PP2A: A Novel Target And Biochemical Assay System To Screen For New Botanical Skin Actives”
2:30- 2:45 p.m. (15 mins)- Coffee break with Exhibitors
2:45- 3:30 p.m. (45 mins)- Philip Ludwig (Lonza) - “Developing Effective Bio-Active Ingredients For Cosmetic Applications By Leveraging Microbial Fermentation And Plant Cell Culture”
3:30 – 4:15 p.m. (45 mins)- Ilya Raskin, Ph.D. (Rutgers)
4:15 p.m. – Prize drawing and adjourn